Online uitzending Tankstation & Carwash Vakbeurs

Marcel Cauli geeft kijkers inzicht in kansen voor digitalisering en kunstmatige intelligentie

Online uitzending Tankstation & Carwash Vakbeurs
5 November 2020 Ronald Huve

Door de beperkingen in verband met Covid-19 ziet de Tankstation & Carwash Vakbeurs er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren en wordt de beurs online gehouden. Dankzij deze aangepaste opzet kunnen maatschappijen, producenten en leveranciers op het gebied van brandstoffen, elektrisch laden, wassen en shop toch de laatste trends en kennis met elkaar delen.

Zo is ook Marcel Cauli, CEO van Extendas te zien geweest tijdens dit online event. Hij ging in gesprek met Remco Nieuwenbroek van ProMedia in de uitzending van 3 november.

Logo Tankstation Vakbeurs

KANSEN VOOR DIGITALISERING EN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

Tijdens deze uitzending heeft Marcel verteld over de kansen die digitalisering en slimme oplossingen voor ondernemers kunnen bieden. Hij vertelde hierbij hoe Extendas kijkt naar trends uit de consumenten markt als inspiratie voor bijvoorbeeld tankstations. Want als consument wordt het je vaak al makkelijk gemaakt door slimme deurbellen en thermostaten en allerlei andere vormen van automatisering. Slim maken van bestellingen, voertuig of klant herkenning zijn varianties op deze trend die het gemakkelijk maakt voor ondernemer (en consument) van tankstation, shop, bakery en/of carwash.

De verschuiving van aanschaf van specifieke hardware, naar gebruik van bestaande devices is nog een voorbeeld van hoe gemak zijn weg steeds meer vindt in de petrol branche. Tablets en apps worden steeds meer gebruikt en zijn veel makkelijker te onderhouden, updaten of vervangen. Deze apparaten zijn vaak al bekend bij de gebruiker en werken daardoor intuïtief.

COMMUNICEREN MET JE KLANT

Marcel Cauli van Extendas tijdens Tankstation Vakbeurs

Niet alleen zijn apps een handige tool voor tankstation medewerkers of eigenaren, maar ook voor de consument. Marcel noemt hierbij de TANX app van Vissers (ontwikkeld door Extendas) waarbij gebruikers van de app altijd een tankpas bij zich hebben. Extra voordeel bij een app t.o.v. een fysieke tankpas is, is dat dit een extra kanaal kan zijn om te communiceren met je klant.

De app kun je daarnaast ook verder uitbreiden met meer mobiliteitsdiensten, bijvoorbeeld laden of parkeren. Remco benadrukt dat dit dan eigenlijk een verbreding van services is en nieuwe kansen voor upsell geeft.

GELEIDELIJK STEEDS MEER SLIMME OPLOSSINGEN

Remco geeft aan dat het voor ondernemers soms als ingewikkeld of lastig gevonden kan worden om nieuwe technieken in oplossingen te gebruiken en vraagt zich af hoe hier vanuit Extendas tegenaan gekeken wordt. Marcel vertelt vanuit zijn inzichten dat de petrol-branche steeds meer mee beweegt met andere branches. Waar het in het verleden nog een redelijke traditionele markt was, zijn er nu al veel technieken die toegepast worden en durven steeds meer ondernemers mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen. Vaak geleidelijk en ook omdat zij deze zelf ook in hun dagelijks leven tegenkomen, vooral jonge ondernemers. Daardoor is de drempel lager.

Als ondernemer moet je op dit moment sowieso kijken wat er om je heen gebeurt, we zijn met z’n allen bezig met een transitie, stelt Marcel. Het tankstation zoals we die kennen is echt aan het veranderen; van alternatieve brandstoffen, elektrisch laden tot aan een hub waar je meer kunt dan alleen tanken (horeca, wassen). En heel veel ontwikkelingen gaan ook vanzelf of komen van buitenaf. Bijvoorbeeld de komst van slimme auto’s. Voor tankstations zou het straks zo kunnen zijn dat slimme auto’s bij aanrijden al direct herkend worden door een uniek ID. De slimme kassa in de shop van het tankstation regelt dan bijvoorbeeld het betalen en de promoties vanzelf. Als ondernemer ga je dan vanzelf mee in deze ontwikkelingen omdat je deze mogelijkheid wilt faciliteren.

Icon artificial intelligence

VAN BEZIT NAAR SERVICE

Tijdens de uitzending stelde een kijker de vraag waarom er gekozen is voor Apple als hardware. Volgens Marcel is dit omdat de producten van Apple simpelweg erg stabiel en veilig zijn en dus zo voor continuïteit zorgen. Met de iPad en iPhone loop je eigenlijk weinig risico v.w.b  hacken. Updates komen automatisch binnen, hiervoor hoeft geen onderhoudsmonteur langs te komen. Ook zijn de schermformaten van Apple producten grotendeels hetzelfde, waardoor we betere controle hebben over de bediening. Deze voordelen maakt dat Apple producten een perfecte match zijn voor software ontwikkelaar en ondernemer.

Marcel en Remco gingen vervolgens ook in op de verschuiving van bezit naar service, een ontwikkeling waar Remco zelf ook nieuwsgierig naar is. Waar je in het verleden software kocht, bijvoorbeeld een cd, betaalde je voor het gehele pakket en onbeperkt gebruik geeft Marcel aan. Tegenwoordig nemen steeds meer mensen een abonnement, waarbij je maandelijks alleen betaald voor de diensten die je nodig hebt. Wanneer je deze niet meer nodig hebt, zeg je deze op. Zo levert Extendas ook veel van haar diensten.

Remco vraagt Marcel naar de stip op de horizon voor shops en petrol, welke kansen liggen wat verder in de toekomst. Marcel vertelt dat Extendas op dit moment voor de Splinter bezig is een platform te ontwikkelen waarin aspecten van kunstmatige intelligentie (AI) te vinden zijn. Hij geeft als voorbeeld hoe Netflix werkt met kijksuggesties. Abonnementhouders krijgen kijksuggesties op basis van kijkgedrag van personen die dezelfde interesses vertonen als zijzelf, dit AI concept passen we ook toe voor de Splinter. Daar waar je als ondernemer nu nog zelf inkoop van het assortiment moet bepalen, kun je straks op basis van transactiedata van anderen geadviseerd worden op product- of prijsniveau.

 

Heel veel automatisering is het afgelopen jaar versneld door de maatregelen rondom Corona, bewustwording bij ondernemers van de kansen die nieuwe technologie met zich meebrengt is nu alleen maar groter worden. Als Extendas denken wij natuurlijk graag mee!